Squashbröd (zucchinibröd)

Så saftigt, enkelt och fantastiskt bröd varje gång! Hela familjens nya favorit och så bra sätt att använda all squash som poppar upp i trädgårdslandet.

Du behöver;

  • 50 g jäst
  • 5 dl ljummet vatten
  • 1,75 msk salt
  • 1,75 dl grahamsmjöl
  • 1 dl 4-kornkross eller liknande (kan väljas bort, ta mer solroskärnor i så fall)
  • 1dl solroskärnor
  • 4 dl riven gul eller grön squash (zucchini)
  • 1 msk honung
  • 11-12 dl vetemjöl

Gör såhär;

  • Smula sönder jästen i degbunken. Häll över vatten och salt, blanda tills jästen är upplöst
  • Tillsätt resterande ingredienser men spara 1-2 dl vetemjöl för att se hur degen ser ut. Den ska vara kladdig men ”matt” och inte för blöt eller rinnig
  • Låt degen jäsa1 timme
  • Häll ut degen i en långpanna med bakplåtspapper eller i 2 brödformar och platta till degen med mjölade händer
  • Låt degen jäsa ytterligare 30 minuter under handduk
  • Värm ugnen till 225 grader under jäsningen
  • Strö lite vetemjöl över degen och ställ in i mitten av ugnen. I min varmluftsugn kör jag 11 minuter på ”ena sidan”, vänder plåten och kör sen 6 minuter till men alla ugnar är olika. Tänk 15-20 minuter, brödet ska få en gyllene färg men ska absolut inte brännas
  • Ta ut brödet och låt svalna på galler på bakplåtspapper utan form

Lämna en kommentar