Gudomligt god lasagne

Du behöver:

500 gram köttfärs (blandfärs, nötfärs, älgfärs eller vad du nu har hemma)
1 gul lök
1 paket bacon
4 vitlöksklyftor
2 köttbuljongtärningar
500 gram krossade tomater
1 dl tomatpuré
0,5-1 dl rödvin
3 dl vatten
1 msk honung
2 msk oregano
2 msk färsk, klippt persilja
2 tsk cayennepeppar

Bechamelsås
100 gram smör
1 dl mjöl
3 dl grädde
7 dl mjölk
Riven muskotnöt
1 tärning grönsaksbuljong
Peppar
4-5 dl riven ost, tex. prästost eller annan smakrik ost + 2 dl att toppa lasagnen med

10-12 lasagneplattor beroende på formens storlek

Gör så här:

  1. Fräs lök och bacon i en stekpanna eller gryta. När detta fått lite färg lägger du ned lite av färsen i taget så att det steks och inte börjar koka (kan lätt hända om man lägger i för mycket köttfärs på en gång)
  2. Tillsätt resten av ingredienserna, rör om noga så att det blandar sig helt och låt sedan putta på spisen i 2-3 timmar. Kom ihåg att röra om då och då så att det inte bränner fast
  3. När färsen börjar bli klar är det dags för bechamelsåsen. Smält smöret i en kastrull och rör ned lite av mjölet i taget, rör om så att det går ihop riktigt innan du tillsätter mjölk och grädden
  4. Blanda ned kryddorna och osten och låt småputta några minuter
  5. Sätt igång ugnen på 200°
  6. Smöra en ugnsfast form och lägg en liten del bechamel i botten, på med lasagneplattor så det täcker botten. Lägg på ett lager köttfärs och toppa med becamel, sen är det bara att fortsätta varva plattor, köttfärs och sås tills formen är full. Jag brukar se till att avsluta med ett lager lasagneplattor och toppa med bechamel och innan det åker in i ugnen lägger jag på den rivna osten
  7. In i ugnen i 30-45 minuter tills den fått en fin färg och lasagneplattorna är mjuka. Ta ut formen och låt det hela dra sig några minuter innan servering

Lämna en kommentar