Knäckebröd

Du behöver:

50 gram jäst
5 dl vatten
2 msk flingsalt
1 msk honung
8 dl rågmjöl
5 dl vetemjöl

Gör så här:

  1. Smula ned jästen i en bunke och tillsätt fingervarmt vatten
  2. Blanda ned salt och honung
  3. När det gått ihop lite så är det dags för mjölet att gå ned, rör om men degen ska vara kladdig så var inte orolig! Strö till sist ca. 2 msk mjöl över degen och låt jäst 1 timme under duk
  4. Sätt ugnen på 250°C
  5. Dela upp degen i bollar till önskat antal bröd
  6. Använd rågmjöl vid utkavlingen och se till att kavla bröden millimetertunna, använd en stor skål för att stansa ut lagom stora bröd eller kör på känsla och gör dem enligt dina egen önskemål – men gör det klassiska hålet i mitten med ett snapsglas eller liknande
  7. Grädda i mitten av ugnen i 6-8 minuter, men var med och kolla för det kan lätt bli bränt om man glömmer bröden en minut eller två
  8. Låt bröden svalna på galler utan duk för att de inte ska bli sega. Om möjligheten finns kan de med fördel hängas upp på snöre eller liknande några timmar också