Butter chicken

Du behöver:

2-3 kycklingfiléer
1 tsk olja
2 stora gula lökar
2 vitlöksklyftor
1,5 msk färsk ingefära
50 gram smör
0,5 tsk chilipulver
3/4 tsk kardemumma
2,5 tsk mald koriander
0,5 tsk gurkmeja
0,5 tsk mald kummin
4 krossade nejlikor
1 krm mald kanel
250 gram krossad tomat
3 dl vatten
3 dl grädde
1 tsk salt
25 gram cashewnötter
Färsk koriander till servering

Gör så här:

  1. Skala löken och klyfta den gula löken, stek den i oljan i en gryta på medelvärme tills den är gyllenbrun. Tillsätt pressad vitlök och riven ingefära, fräs någon minut
  2. Klicka i smöret och lägg i alla torra kryddor, viktigt att röra om hela tiden så det inte bränns utan det ska bara gotta ihop sig. Häll sedan över det i en skål och låt det vänta
  3. Stek kycklingen i bitar, den behöver inte få så mycket färg utan bara en liten fin yta
  4. Häll på 2 dl vatten för att se till att få med alla goda kryddor som kan ha fastnat i grytan, och lägg tillbaka allt det goda som avvaktat i skålen
  5. Tillsätt tomaterna och resterande vattnet, låt puttra under lock i ca. 10 minuter men kom ihåg att röra om ibland så det inte bränner fast
  6. Nu är det dags för grädden att gå ned så låt det blanda sig fint några minuter
  7. Precis innan servering tillsätter du nötterna
  8. Servera med basmatiris, naanbröd och goda såser som raitafeferonisås och äppelsås. Eventuellt tillsätter du lite Sambal och självklart lite färsk koriander