Tikka Masala

Du behöver:

Marinad;

Ca. 1 kg kycklingfilé
2 dl yoghurt (jag använder Arla Mild yoghurt)
1 msk garam masala
1 tsk torkad koriander
1 tsk paprikapulver
1 tsk chilipulver
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar

Såsen;

1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
1 tsk gurkmeja
2 tsk spiskummin
1 msk färsk ingefära (eller 0,5 msk torkad ingefära)
1 tsk senapsfrön
1 färsk chili (om du vill ha hetta, men det är inget måste)
400 g krossade tomater
4 msk tomatpuré
3 dl grädde
Salt
Peppar

Gör så här:

  1. Dela kycklingen i mindre bitar, likt en större variant av tärningar – munsbitar helt enkelt
  2. Blanda alla ingredienser till marinaden i en skål och lägg i kycklingen. Rör om noga och plasta sedan in skålen. Låt stå i kylskåp minst 2 timmar men det går lika bra att låta det gotta ihop sig över natten
  3. Dela löken på mitten och skär ena halvan till småtärningar, den andra halvan gör du små halvmånar av och låter dessa vänta på skärbrädan. Tärningarna slänger du i en stekpanna med olja eller smör, låt dem börja svettas
  4. Addera pressad vitlök och alla kryddor förutom salt och peppar och låt de fräsas på under 1 minut men var noga med att röra om hela tiden så att det inte bränns. Tillsätt sedan tomatpurén och fräs ytterligare ca. 1 minut
  5. Vänd ned kycklingen och marinaden och stek detta i 5-6 minuter, eller tills kycklingen inte längre är rå
  6. Blanda i de krossade tomaterna och grädden, rör om så det blir riktigt krämigt och fint. Smaka av med salt och peppar
  7. Sänk värmen och lägg gärna på ett lock, låt puttra i ca. 20 minuter och rör om då och då
  8. Servera med färsk koriander, basmatiris och det självklara naanbrödet

Fantastiskt gott! Det var jubel hela måltiden igenom från alla i familjen. Eftersom vi har småbarn väljer jag att göra rätten utan chili utan adderar själv sambal oelek när maten ligger på tallriken så jag kan få det så starkt jag vill. Sen är även Raita och den starka såsen med picklad chili ett måste på vårt bord när det vankas indisk mat. Lycka till!