Ciabatta

Du behöver:

25 g färsk jäst för matbröd
5 dl vatten, fingervarmt
1 dl olivolja
3 tsk salt
12 dl vetemjöl special (du kan med fördel byta ut ca 4 dl vetemjöl till durumvetemjöl)
Mjöl till utbakning men inte för mycket, då blir brödet torrt

Gör så här:

1. Smula ner jästen i en bunke och häll på lite av vattnet. Rör ut och häll sedan på resterande delen av vattnet, olja och mjöl.
2. Arbeta degen kraftigt för hand, eller ännu hellre i maskin, 10 min. Degen ska släpper bunkens kant men kommer fortfarande kännas kladdig. Häll i saltet under de sista minuterna. Låt degen jäsa övertäckt med plast i minst 1 timme.
3. Häll ut degen på ett mjölat bakbord. Forma brödet till små bullar och låt dem jäsa i ytterligare 40 minuter under en bakduk på en plåt.
4. Sätt ugnen på 225°C.
5. Grädda mitt i ugnen i ungefär 15 minuter och se till att de får en fin färg. Pensla eller spraya på vatten någon minut innan du tar ut plåten för att bullarna ska få en fin skorpa. Låt svalna på ett galler för att inte riskera att få sega eller degiga bröd.

Lämna en kommentar