Panerad fisk

Du behöver:

Fisk, helst färsk (t.ex. rödspätta, kolja, sej, strömming, abborre eller hälleflundra. Kolla i fiskdisken och ta det som finns – fråga gärna personalen i disken om du känner dig osäker)
Mjöl
Ägg
Ströbröd – allra helst pankomjöl så blir det riktigt krispigt
Smör
Salt
Peppar

Gör så här:

  1. Ta 3 fat; ett för mjöl, ett för uppvispat ägg och ett för ströbröd
  2. Salta och peppra fisken
  3. Lägg ned fisken i mjölet och se till att det fäster på varje millimeter. Flytta över fisken till ägget och var återigen noggrann med att det blir ägg överallt för att sedan avsluta med att vända den i ströbrödet
  4. Stek på medeltemperatur i en panna med mycket smör. Ha is i magen och vänd inte på filéerna hela tiden utan låt dem ligga i smöret och bara gotta sig så att det blir en frasig yta men för den delen får inte fisken bli torr så några minuter på varje sida räcker beroende på vilken fisk och tjocklek filéerna har så varierar självklart tillagningstiden.
    Tycker du fisken känns lite väl ”smörig” kan du låta den mellanlanda på ett hushållspapper innan du serverar den till t.ex. kokt potatis eller potatismos och en remoulad- eller citronsås, eller varför inte göra hemgjorda pommes för att få till en ”fish and chips”?

Vår äldsta dotter på 4 år älskar all slags fisk i alla former! Och det var så kul när vi en dag frågade henne vad en fiskpinne är. Hon hade ett utlägg på ca. 20 minuter där det resulterade i att en fiskpinne är en magisk älg som kan flyga. Hon har aldrig ätit köpe-fiskpinnar kan vi väl tillägga 🙂

Lämna en kommentar