Fylld pasta med päron och gorgonzola

Du behöver:

Pastadeg;
300 g durumvete
1 tsk salt
3 ägg

Fyllning;
1 päron av fast sort, skalat
1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
1 dl gorgonzola
1 dl ricotta
0,5 dl parmesan
2 krm riven muskotnöt
Salt
Peppar
Smör

Topping;
150 g smör
15-20 salviablad
10-15 valnötter
Citronzest

Gör så här:

  1. Blanda mjöl och salt och gör som en vulkan, alltså en hålighet i mitten där äggen ska knäckas ned
  2. Använd händerna för att blanda och knåda degen, ca. 5-10m minuter. Lägg degen i plastfolie och låt den vila i kylen i minst 30 minuter
  3. Finhacka päron, schalottenlök och vitlök och stek det sedan mjukt i en panna med smör – det ska inte få färg utan enbart mjukna. Ta sedan av den från plattan och låt svalna
  4. Kavla degen så tunt som möjligt, använd gärna en pastamaskin om du har en. Degen får inte mjölas under kavlingen eftersom den blir torr så om du gör det för hand får du vara noga med att vända på degen ofta så den inte fastnar i underlaget
  5. Rör ned päron- och lökblandningen tillsammans med gorgonzola, ricotta och parmesan. Smaka av med salt och peppar
  6. Sedan fyller du pastan och viker den på önskat vid – jag gjorde cirklar med hjälp av ett glas där jag la fyllningen på en platta och sedan la på en cirkel ovanpå. Var noga att inte få för mycket luft mellan plattorna och tryck ihop kanterna väl!
  7. Bryn smöret till toppingen i samma panna som päronröran värmdes i. Tillsätt salvia så den blir uppvärmd. Hacka valnötterna i mindre bitar
  8. Koka pastan i välsaltat vatten, när de flyter upp är de klara men räkna med bara några få minuter beroende på tjockleken på degen
  9. Lägg upp pastan i skålar, slå över det brynta salviasmöret och strö över valnötterna. Riv lite citronzest och toppa med lite extra parmesan om så önskas