8-12 månader

Mat med bitar och mer tuggmotstånd stå nu på menyn. Tänderna har börjat eller börjar vanligtvis titta fram vid den här tiden och då kliar det gott i munnen på barnet när han eller hon får lite bitar att tugga på. 2 lagade mål mat om dagen är att rekommendera från och med nu. Erbjud barnet mer av den mat du själv äter men var försiktig med salt och andra varor som står med i listan nedan.
Självklart kan recept som finns för 4-6 och 6-8 månader fortfarande användas, men det är inte längre lika viktigt att göra mat som är mer anpassat efter den lilles behov. Se till att ni delar en måltid beståendes av samma mat – det blir enklare för dig och barnet vänjer sig mer och mer vid den mat som kommer serveras i framtiden.

Att tänka på
Undvik:
* Salt. Undvik att tillsätta salt då detta kan påverka de små barnens njurar negativt. Njurarna är inte färdigutvecklade förrän efter ca. 12 månader så använd inte salt i barnmaten. Salt som finns i ost eller liknande kan man inte undgå – men använd helt enkelt ost med måtta.
* Spenat, mangold, rödbetor, rabarber, nässlor och bladselleri. Dessa råvaror kan innehålla nitrat som kan omvandlas till skadlig nitrit. Nitrit kan ge en försämrad syreupptagning i blodet hos små barn, detta kan i sin tur hindra transporten av syre till kroppens celler. Man bör därför vänta med dessa livsmedel tills barnet är över 1 år gammalt.
* Jordnötter eller nötter. Det kan vara svårt att tugga sönder nötter och fastnar alltså lätt i halsen.
* Honung. Det finns vissa studier som visat på att honung kan innehålla sporer av skadliga bakterier.
* Hårt stekt kött eller gravad fisk.
* Opastöriserad mjölk eller ost.
* Rå mat, t.ex. råa räkor eller andra skaldjur.

Trög mage kan hjälpas med en matsked katrinplommonpuré, päronpuré eller kiwipuré. Detta förutsatt att smakportioner introducerats, från ca. 6 månaders ålder. Du kan även tillsätta ca. en matsked messmör i maten för att förebygga en ond och trög mage men tänk på att det är mycket salt i messmör så ta det lite försiktigt. Det går även bra att tillsätta lite mer matfett i maten, och se till att hålla regelbundna måltider och att erbjuda vatten.

Lämna en kommentar