Risotto

Du behöver:

1,5 liter vatten
2 buljongtärningar, valfri sort
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
4 dl risottoris, tex. arborioris
1 dl torrt vitt vin
100 g parmesanost
Olja

Gör så här:

  1. Koka upp vatten och buljongtärningarna, rör om så det blandas helt och sänk sedan värmen till något under medeltemperatur
  2. Skala och finhacka gul- och vitlök och låt det mjukna i stekpannan tillsammans med oljan ca. 2 minuter, det ska inte få färg
  3. Lägg i riset och låt det få fräsa 2-3 minuter
  4. Slå på vinet och låt det koka ihop med riset ytterligare 2-3 minuter
  5. Tillsätt lite av buljongen i taget, använd gärna en såsslev eller liknande och rör i risotton ofta men försiktigt. Sänk värmen så det får småkoka i ca. 30 minuter utan lock
  6. Buljong adderas sedan så snart den sugits upp av riset, det ska inte gå torrt i pannan men man vill heller inte hälla på allt på en gång
  7. När riset är mjukt men har en liten kärna så är det dags att lägga ned den rivna parmesanen och ev. smaka av med salt och peppar, sen är det bara att servera

Risotto är ingen snabbmat men heller inte så avancerat, det man behöver mest är tid och lite tålamod. I gengäld får man en rätt som kan varieras i det oändliga, nästintill i alla fall. Det går att äta som det är eller som tillbehör, som förrätt eller varmrätt. Med saffran och räkor, med ärtor och sparris eller varför inte med svamp. Lägg i det du tycker om helt enkelt eller njut av en tallrik risotto med lite riven parmesan och peppar enbart – du bestämmer