Jordgubbs- och persikosylt

Du behöver:

500 gram färska jordgubbar (och fuska inte på den här punkten då frysta bär är ljusår från lika bra som färska att göra sylt eller saft på!)
500 gram färsk persika, ca 7 stycken
8 dl syltsocker
1/2 – 1 vaniljstång beroende på hur mycket vaniljsmak du önskar

Gör så här:

  1. Rensa, skölj och skiva jordgubbarna, skölj och skär persikorna i små bitar. För en slät sylt kan du mixa persikor och jordgubbarna till en form av puré men jag personligen tycker det är gott med lite mindre bitar att få tugga på
  2. Lägg frukt och bär i en kastrull och häll över syltsockret
  3. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur vaniljen. Lägg det i kastrullen tillsammans med vaniljstången
  4. Koka upp under omrörning och koka sedan i ca 15 minuter, rör lite mer eller mindre hela tiden
  5. Om det bildats skum på ytan ska denna tas bort med sked eftersom skummet förkortar hållbarheten på sylten
  6. Låt svalna och häll sedan upp i väl rengjorda glasburkar (eller plastburkar om du vill frysa in)

Den här sylten passar till både gröt, flingor och på ostbrickan. Den är försvinnande god och förtjänar verkligen en plats i kylen. Är det en sylt man ska ha hemma är det enligt mig, och min äldsta dotter, denna!

Lämna en kommentar