Morot- och palsternackspuré
Du behöver:
Morötter
Palsternacka
Potatisar
Gör så här:
1. Ta 1, 2 eller alla 3 av ovanstående rotfrukter för att göra puré. Man kan blanda dem alla i en och samma puré eller göra var och en för sig för mer variation – det avgör du själv
2. Skala rotfrukterna och skär allt i mindre bitar
3. Lägg alltsammans i en kastrull och häll på vatten så att det precis täcker tärningarna, låt koka tills allt känns mjukt – ca. 10-15 minuter
4. Häll av vattnet och mosa/mixa i en matberedare eller med stavmixer
5. Låt svalna och frys in i en istärningslåda, utklickad på bakplåtspapper eller i muffinsformar. Förvaras i fryspåsar i frysen
6. Om purén känns för kompakt kan du med fördel röra i en skvätt olja eller smör vid servering för att underlätta matsmältningen och göra den lite mer lös
Blandad rotfruktspuré
Du behöver:
1 morot
1/2 liten kålrot
1 palsternacka
Gör så här:
1. Skala och dela rotfrukterna i bitar
2. Börja med att koka morotsbitarna i ca 8-10 min. Lägg sedan i kålrot och palsternackan
3. Koka tills allt är mjukt. Mixa sedan allt tillsammans med lite olja
Morotspuré
Du behöver:
4 morötter
Vatten
Gör så här:
- Skala och hacka morötterna i mindre bitar och lägg dem i en kastrull, slå över vatten så att det precis täcker morötterna
- Koka dem mjuka men inte mer, ca. 10.15 minuter, slå av vattnet men spara det för att eventuellt späda purén om den blir för kompakt
- Mosa allt med stavmixer eller i matberedare och låt svalna
- Kyl ned och frys in i istärningslåda, serveras inom 2 månader
Rotsakspuré alt. 1
Du behöver:
1 morot
1 palsternacka
Vatten
Gör så här:
- Skala och hacka morötterna och palsternackan i mindre bitar och lägg dem i en kastrull, slå över vatten så att det precis täcker rotfrukterna
- Koka dem mjuka men inte mer, ca. 10.15 minuter, slå av vattnet men spara det för att eventuellt späda purén om den blir för kompakt
- Mosa allt med stavmixer eller i matberedare och låt svalna
- Kyl ned och frys in i istärningslåda, serveras inom 2 månader
Rotsakspuré alt. 2
Du behöver:
1 persiljerot
1 palsternacka
Vatten
Gör så här:
- Skala och hacka persiljerot och palsternackan i mindre bitar och lägg dem i en kastrull, slå över vatten så att det precis täcker morötterna
- Koka dem mjuka men inte mer, ca. 10.15 minuter, slå av vattnet men spara det för att eventuellt späda purén om den blir för kompakt
- Mosa allt med stavmixer eller i matberedare och låt svalna
- Kyl ned och frys in i istärningslåda, serveras inom 2 månader