Puré av rotfrukter (från 4-6 månader)


Morot- och palsternackspuré

Du behöver:

Morötter
Palsternacka
Potatisar

Gör så här:

1. Ta 1, 2 eller alla 3 av ovanstående rotfrukter för att göra puré. Man kan blanda dem alla i en och samma puré eller göra var och en för sig för mer variation – det avgör du själv
2. Skala rotfrukterna och skär allt i mindre bitar
3. Lägg alltsammans i en kastrull och häll på vatten så att det precis täcker tärningarna, låt koka tills allt känns mjukt – ca. 10-15 minuter
4. Häll av vattnet och mosa/mixa i en matberedare eller med stavmixer
5. Låt svalna och frys in i en istärningslåda, utklickad på bakplåtspapper eller i muffinsformar. Förvaras i fryspåsar i frysen
6. Om purén känns för kompakt kan du med fördel röra i en skvätt olja eller smör vid servering för att underlätta matsmältningen och göra den lite mer lös

Blandad rotfruktspuré

Du behöver:

1 morot
1/2 liten kålrot
1 palsternacka

Gör så här:

1. Skala och dela rotfrukterna i bitar
2. Börja med att koka morotsbitarna i ca 8-10 min. Lägg sedan i kålrot och palsternackan
3. Koka tills allt är mjukt. Mixa sedan allt tillsammans med lite olja

Morotspuré

Du behöver:

4 morötter
Vatten

Gör så här:

  1. Skala och hacka morötterna i mindre bitar och lägg dem i en kastrull, slå över vatten så att det precis täcker morötterna
  2. Koka dem mjuka men inte mer, ca. 10.15 minuter, slå av vattnet men spara det för att eventuellt späda purén om den blir för kompakt
  3. Mosa allt med stavmixer eller i matberedare och låt svalna
  4. Kyl ned och frys in i istärningslåda, serveras inom 2 månader

Rotsakspuré alt. 1

Du behöver:

1 morot
1 palsternacka
Vatten

Gör så här:

  1. Skala och hacka morötterna och palsternackan i mindre bitar och lägg dem i en kastrull, slå över vatten så att det precis täcker rotfrukterna
  2. Koka dem mjuka men inte mer, ca. 10.15 minuter, slå av vattnet men spara det för att eventuellt späda purén om den blir för kompakt
  3. Mosa allt med stavmixer eller i matberedare och låt svalna
  4. Kyl ned och frys in i istärningslåda, serveras inom 2 månader

Rotsakspuré alt. 2

Du behöver:

1 persiljerot
1 palsternacka

Vatten

Gör så här:

  1. Skala och hacka persiljerot och palsternackan i mindre bitar och lägg dem i en kastrull, slå över vatten så att det precis täcker morötterna
  2. Koka dem mjuka men inte mer, ca. 10.15 minuter, slå av vattnet men spara det för att eventuellt späda purén om den blir för kompakt
  3. Mosa allt med stavmixer eller i matberedare och låt svalna
  4. Kyl ned och frys in i istärningslåda, serveras inom 2 månader

Lämna en kommentar