Du behöver:
600 gram innanlår från älg
4 enbär
5 svartpepparkorn
1 stjärnanis
1 msk färsk rosmarin
1 tsk salt
1 paket bacon – gärna färdigtärnad
Smör till stekning
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
400 gram blandad svamp
1 dl rapsolja
0,5 dl balsamvinäger
0,5 tsk salt
0,5 krm peppar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 100°C
- Blanda enbär, peppar och stjärnanis i en mortel och krossa dem, tillsätt salt och rosmarin så den får ge ifrån sig sina smaker till kryddorna
- Krydda köttet med innehållet från morteln och linda sedan in köttet i aluminiumfolie
- Ställ in köttet i ugnen efter att du satt i en köttermometer, innertemperaturen ska upp i 58-60°C för en fin rosa kärna, vill du ha det mer välstekt så låt det gå till 65-68°C. Ta ut köttet och låt det vila i folien i ca. 10 minuter
- Stek baconet och låt det rinna av på papper för att det ska bli knaprigt
- Skala och finhacka både vit- och gul lök och stek det sedan i smöret tillsammans med svampen. Lägg i baconet efter några minuter
- Blanda olja, balsamvinäger, salt och peppar till en vinägrett som du penslar köttet med efter att det skurits upp i tunna skivor
- Servera med en god sallad, potatis/rotfruktsgratäng och självklart svamp- och baconröran