Cannelloni med ricotta, spenat och svamp

Du behöver:

1 frp ricotta, 250 gram
200 gram färsk spenat
1 vitlöksklyfta
5-7 champinjoner (valfritt)
Salt
Peppar
Färska lasagneplattor
Parmesan

Tomatsås;
1 burk krossade tomater
2 klyftor vitlök
Rödvin
Timjan
Basilika
Köttbuljong
Salt
Peppar
Cayennepeppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°
  2. Börja med tomatsåsen så den får gotta till sig under tiden. Häll ned de krossade tomaterna i en kastrull
  3. Skala och pressa vitlöken ned i kastrullen och låt det långsamt puttra några minuter
  4. Häll i en skvätt rödvin motsvarande 0,5 – 1 dl
  5. Tillsätt timjan (gärna färsk) och basilika (även den gärna färsk) och smula sedan ned en tärning köttbuljong – eller grönsaksbuljong om du hellre önskar det. Låt puttra minst 10 minuter men har du mer tid på dig så låt det stå så länge du kan, rör om då och då
  6. Smaka till sist av med salt och peppar om det behövs, cayennepepparn lyfter smakerna lite extra så om du vill kan även en slå i en liten del av denna härliga krydda
  7. Förväll spenaten i en stor kastrull med lock några minuter, alla blad ska vara mjuka. Häll av i ett durkslag och finhacka spenaten
  8. Mixa champinjonerna och vitlöken med en stavmixer till en kräm
  9. Rör ihop ricotta med spenaten och svampkrämen, salta och peppra och smaka upp fyllningen
  10. Jag använder lasagneplattor från Pastella som är ”på rulle”. Jag lägger en del fyllning vid kanten av plattan ca 2-3 cm bred och rullar ihop så pastan överlappar litegrann. Skär av cannellonin, lägg den i en ugnsfast form och fortsätt så tills fyllningen är slut
  11. Häll på tomatsåsen över alla cannellonis, riv parmesan och ställ in mitt i ugnen i ca. 20 minuter eller tills osten fått fin färg

Servera gärna med en tomat- och mozzarellasallad eller ruccolablad, olivolja och pinjenötter. Toppa hela rätten med riven parmesan.
Tack Daniel Flodman för att du introducerade oss för den här rätten!