Du behöver:
1 kg mjölig potatis
1 stor gul lök
1-2 burkar matjessill, spadet
3 dl grädde
2 dl mjölk
Peppar
Ev. salt
Gör så här:
- Sätt igång ugnen på 175°
- Blanda mjölk och grädde i en skål
- Skala och skär potatisen i stavar. Lägg den gärna i kallt vatten tills all potatis är skuren så den inte blir missfärgad
- Skala och finhacka löken
- Lägg ett lager med potatis i botten på en ugnsfast form, ca 20*30 cm, lägg därefter ett tunnare lager av lök och häll på lite spad
- Slå över lite av gräddmjölken och dra några drag med pepparkvarnen och ev. lite salt innan du fortsätter med nästa lager
- När allt ligger i formen så se till att pressa samman allt med hjälp av händerna, på så sätt blir det ett skick av gräddmjölk på toppen
- Ställ in formen i ugnen och låt stå 45 minuter, ta ut den och fördela ströbröd jämt över formen
- Låt frestelsen gå in i ugnen ca 15-30 minuter beroende på ugn, den ska få en fin färg med en krispig yta
- När din Jansson är färdig i ugnen får den mer än gärna stå i rumstemperatur och gott till sig en stund före servering