Janssons frestelse

Du behöver:

1 kg mjölig potatis
1 stor gul lök
1-2 burkar matjessill, spadet
3 dl grädde
2 dl mjölk
Peppar
Ev. salt

Gör så här:

  1. Sätt igång ugnen på 175°
  2. Blanda mjölk och grädde i en skål
  3. Skala och skär potatisen i stavar. Lägg den gärna i kallt vatten tills all potatis är skuren så den inte blir missfärgad
  4. Skala och finhacka löken
  5. Lägg ett lager med potatis i botten på en ugnsfast form, ca 20*30 cm, lägg därefter ett tunnare lager av lök och häll på lite spad
  6. Slå över lite av gräddmjölken och dra några drag med pepparkvarnen och ev. lite salt innan du fortsätter med nästa lager
  7. När allt ligger i formen så se till att pressa samman allt med hjälp av händerna, på så sätt blir det ett skick av gräddmjölk på toppen
  8. Ställ in formen i ugnen och låt stå 45 minuter, ta ut den och fördela ströbröd jämt över formen
  9. Låt frestelsen gå in i ugnen ca 15-30 minuter beroende på ugn, den ska få en fin färg med en krispig yta
  10. När din Jansson är färdig i ugnen får den mer än gärna stå i rumstemperatur och gott till sig en stund före servering