Gräddkokt savoykål

Du behöver:

500 g savoykål
50 g smör
3 msk vetemjöl
4 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
2,5 dl grädde
0,5 tsk socker
Salt
Peppar

Gör så här:

  1. Dela kålhuvudet i två delar och skär bort rotfästet. Dela i klyftor och skölj noga för att få bort eventuellt grus och smuts
  2. Strimla kålen och lägg allt i en stor kastrull tillsammans med smöret och låt kålen fräsa någon minut under omrörning
  3. Tillsätt mjöl och rör om, häll sedan på vatten och låt det koka upp. Sänk värmen så kålen får puttra på låg värme under lock i 10 minuter
  4. Rör ned buljongtärningen, grädde, socker, salt och peppar
  5. Smaka av – sen är det redo att serveras

Gräddkokt savoykål är kanongott och fungerar till i princip allt, både till fest- och till vardagsmat. Kött, fisk eller fågel. Grillad halloumi, marinerad tofu eller köttfärslimpa, det finns liksom inga ramar för när eller hur man kan använda savoykålen som tillbehör