Du behöver:
500 g savoykål
50 g smör
3 msk vetemjöl
4 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
2,5 dl grädde
0,5 tsk socker
Salt
Peppar
Gör så här:
- Dela kålhuvudet i två delar och skär bort rotfästet. Dela i klyftor och skölj noga för att få bort eventuellt grus och smuts
- Strimla kålen och lägg allt i en stor kastrull tillsammans med smöret och låt kålen fräsa någon minut under omrörning
- Tillsätt mjöl och rör om, häll sedan på vatten och låt det koka upp. Sänk värmen så kålen får puttra på låg värme under lock i 10 minuter
- Rör ned buljongtärningen, grädde, socker, salt och peppar
- Smaka av – sen är det redo att serveras
Gräddkokt savoykål är kanongott och fungerar till i princip allt, både till fest- och till vardagsmat. Kött, fisk eller fågel. Grillad halloumi, marinerad tofu eller köttfärslimpa, det finns liksom inga ramar för när eller hur man kan använda savoykålen som tillbehör