4-6 månader

Smakportioner för en baby på 4 månader innebär inte att den lille ska äta sig mätt på t.ex. en puré utan handlar om att ge några små smakprover motsvarande ett eller ett par kryddmått. Detta för att ditt barn ska få testa på nya smaker och konsistenser, men i väldigt liten skala. Eftersom det är så pass lite mat som erbjuds varje gång behöver du inte heller oroa dig över saltinnehållet utan låt den lilla/lille smaka på ditt potatismos t.ex. eller annan mat som du mosat eller krossat till puré-konsistens.
Barnavårdscentralen och Livsmedelsverket rekommenderar att man börjar med smakprover först från 6 månaders ålder, men som sagt kan de få smaka en sked eller två innan dess som en liten förberedelse inför det som komma skall. Men utöver dessa få skedar som erbjuds då och då är det bröstmjölk eller bröstmjölksersättning som ska ges barnet fram till åtminstone 6 månader. Du kan hitta mer matnyttig information om BVC’s och Livsmedelsverkets rekommendationer här.
Tänk på att skynda långsamt, de små blir stora alldeles för fort så att jäkta barnet till att börja äta ”riktig” mat är det sista du behöver göra. Men visst är det fantastiskt härligt att se dem känna nya smaker! Alla miner och ansiktsuttryck är underbara att se – och väl värda att dokumentera, de kan komma till användning längre fram för t.ex. en studentskylt eller liknande.

 

Introducera de första smakportionerna. De ska vara milda och skonsamma och innehåller bara en eller ett fåtal råvaror som är väl mixade/mosade till puréer för att barnet ska kunna forma maten till en sväljbar massa.

Att tänka på
Undvik:
* Salt. Undvik att tillsätta salt då detta kan påverka de små barnens njurar negativt. Njurarna är inte färdigutvecklade förrän efter ca. 12 månader så använd inte salt i barnmaten. Salt som finns i ost eller liknande kan man inte undgå – men använd helt enkelt ost med måtta.
* Spenat, mangold, rödbetor, rabarber, nässlor och bladselleri. Dessa råvaror kan innehålla nitrat som kan omvandlas till skadlig nitrit. Nitrit kan ge en försämrad syreupptagning i blodet hos små barn, detta kan i sin tur hindra transporten av syre till kroppens celler. Man bör därför vänta med dessa livsmedel tills barnet är över 1 år gammalt.
* Jordnötter eller nötter. Det kan vara svårt att tugga sönder nötter och fastnar alltså lätt i halsen.
* Honung. Det finns vissa studier som visat på att honung kan innehålla sporer av skadliga bakterier.
* Hårt stekt kött eller gravad fisk.
* Opastöriserad mjölk eller ost.
* Rå mat, t.ex. råa räkor eller andra skaldjur.

Trög mage kan hjälpas med en matsked katrinplommonpuré, päronpuré eller kiwipuré. Detta förutsatt att smakportioner introducerats, från ca. 6 månaders ålder. Du kan även tillsätta ca. en matsked messmör i maten för att förebygga en ond och trög mage men tänk på att det är mycket salt i messmör så ta det lite försiktigt. Det går även bra att tillsätta lite mer matfett i maten, och se till att hålla regelbundna måltider och att erbjuda vatten.

Lämna en kommentar