Du behöver:
ca. 0,5 kg kött av valfri sort, tex. grytbitar, bog eller filé från valfritt djur
1 liter vatten
4 svartpepparkorn
1 purjolök
1 lagerblad
1 morot
1 palsternacka
Persilja
Gör så här:
- Koka upp vattnet i en stor kastrull eller gryta och lägg i köttet. Stick i en köttermometer i den tjockaste köttdelen för att hålla koll på innertemperaturen
- Tillsätt kryddor och alla skalade och hackade grönsaker, låt koka på svag värme ca. 1 timme beroende på vilket kött du väljer så håll koll på termometern
- Sila av ”grytan” men spara buljongen då den är en bra grund för såser, tar ur köttet och låt det svalna en stund, skär det sedan i mindre bitar – se till att lagerblad och pepparkorn inte följer med
- Mixa köttet med stavmixer eller i en matberedare, du kan även ta med morot och palsternacka för lite extra smak
- Späd purén med lite av buljongen så den får rätt konsistens, den ska vara mosig/krämig