4 portioner
Du behöver:
400 gram färsk torskfilé
300 gram färsk laxfilé
300 gram färska räkor med skal
1/2 purjolök
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 dl torrt vitt vin
3 dl grädde
1 dl creme fraîche
2 fiskbuljongtärningar
2 dl vatten
1 tsk tomatpuré
1 tsk timjan
1 pkt saffran
Salt
Gör så här:
- Skölj och strimla purjolöken och hacka den gula löken
- Fräs alla lök i smör tills den blivit mjuk men den ska inte få färg, pressa sedan ned vitlöken
- Blanda ned salt, timjan och tomatpuré och låt det fräsa någon minut
- Tillsätt buljong och vinet och låt det koka ytterligare några minuter
- Häll i grädde, vatten, creme fraîche och saffran och låt det hela sjuda i ca. 15 minuter
- Skär fisken i tärningar om ca. 5 cm. Lägg försiktigt i dem och sjud 5-7 minuter så att fisken känns lite fast
- Lägg till slut i räkorna precis innan servering – viktigt att de inte får gå med under en längre stund då räkor alltid blir sega vid uppvärmning. För att vara på säkra sidan lägger jag själv räkorna i botten på den skål eller fat som jag serverar soppan i och sedan bara slår över soppan. Räkorna blir ljumna/varma ändå och risken att få sega räkor minimeras radikalt