Fisksoppa med saffran

4 portioner

Du behöver:

400 gram färsk torskfilé
300 gram färsk laxfilé
300 gram färska räkor med skal
1/2 purjolök
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 dl torrt vitt vin
3 dl grädde
1 dl creme fraîche
2 fiskbuljongtärningar
2 dl vatten
1 tsk tomatpuré
1 tsk timjan
1 pkt saffran
Salt

Gör så här:

  1. Skölj och strimla purjolöken och hacka den gula löken
  2. Fräs alla lök i smör tills den blivit mjuk men den ska inte få färg, pressa sedan ned vitlöken
  3. Blanda ned salt, timjan och tomatpuré och låt det fräsa någon minut
  4. Tillsätt buljong och vinet och låt det koka ytterligare några minuter
  5. Häll i grädde, vatten, creme fraîche och saffran och låt det hela sjuda i ca. 15 minuter
  6. Skär fisken i tärningar om ca. 5 cm. Lägg försiktigt i dem och sjud 5-7 minuter så att fisken känns lite fast
  7. Lägg till slut i räkorna precis innan servering – viktigt att de inte får gå med under en längre stund då räkor alltid blir sega vid uppvärmning. För att vara på säkra sidan lägger jag själv räkorna i botten på den skål eller fat som jag serverar soppan i och sedan bara slår över soppan. Räkorna blir ljumna/varma ändå och risken att få sega räkor minimeras radikalt

Lämna en kommentar