Att barn får i sig vitaminer och nyttigheter från bär och frukt är självklart, men se till att undvik allt tillsatt socker som finns i t.ex. färdiga nyponsoppor, yoghurt, köpt kräm osv. Gör det själv istället, det går snabbt och är enkelt. Ha bara lite fantasi och våga testa något nytt – det kommer både du och ditt barn uppskatta!
Krångla inte till det utan gör något av det du har hemma. Och tänk på att gröt också fungerar bra som dessert eller mellanmål – ta någon frukt eller bär till bara!
Kräm
Du behöver:
1 dl vatten
2 tsk potatismjöl
0,5 dl mos av t.ex. svarta vinbär, blåbär, jordgubbar, hallon osv.
Gör så här:
- Värm upp vatten och tillsätt potatismjöl under omrörning
- Välj det mos du önskar och blanda försiktigt ned det i blandningen när den svalnat, rör om och servera
- Ställ kastrullen i lite kallt vatten för att det ska svalna fortare
Fruktsoppa
Du behöver:
2 dl vatten
1 tsk potatismjöl
0,5 – 1 dl mos av t.ex. svarta vinbär, blåbär, pressad apelsin/koncentrerad apelsinjuice, hallon
Gör så här:
- Blanda kallt vatten och potatismjöl (ev. lite socker beroende på frukt/bär) och koka upp under omrörning.
- Lyft av kastrullen från spisen när den första bubblan kommer fram
- Välj det mos eller juice du önskar och blanda försiktigt ned det i blandningen när den svalnat, rör om och servera
- Ställ kastrullen i lite kallt vatten för att det ska svalna fortare
Snabba och enkla desserter
* Bananmos: Ta en halv banan, öppna skalet, skrapa med en sked och mosa på en tallrik
* Äpple- eller päronmums: Skala, dela frukten, ta bort kärnhuset och riv på rivjärn
* 1-2 msk Kesella Gourmet (10% fett) serveras med t.ex.:
– 0,5 mosad banan
– 0,5 dl färska eller frysta jordgubbar som fått tina
– 0,5 dl färska eller frysta hallon som fått tina
– 0,5 dl färska eller frysta blåbär som fått tina