Porterstek

Du behöver:

ca 1 kg fransyska eller högrev – benfri
Smör för stekning
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 flaska 33 cl porter eller annan mörk öl
1-1,5 dl outspädd svartvinbärssaft
1 dl soja
1 tsk timjan
5-6 torkade enbär
5-6 svartpepparkorn
2-3 tärningar köttbuljong eller 4,5 msk oxfond

Sås:

4 dl sky från stekgrytan
2,5 msk vetemjöl
1 dl grädde

Gör så här:

  1. Köttbiten ska vara jämnstor runtom, bind upp den om den inte skulle vara det
  2. Skala löken, pressa vitlök och klyfta upp den gula löken
  3. Smält smöret och bryn köttet runtom, sätt sedan i en köttermometer
  4. Tillsätt alla övriga ingredienser och låt det bubbla ihop
  5. Sänk värmen och låt sjuda under lock tills termometern visar 70-75°C – det tar ca 1-1,5 timme
  6. När temperaturen är nådd tar du grytan av plattan men låt köttet vila i grytan ca 20 minuter
  7. Sila skyn ned i en kastrull
  8. Blanda mjöl och grädde i ett glas innan redningen hälls ned i skyn och låt det koka samman några minuter till önskad konsistens
  9. Skär upp köttet i tunna skivor och servera sedan det tillsammans med såsen, potatis och gärna picklad rödlök, kokta morötter och en klick svartvinbärsgelé