Du behöver:
ca 1 kg fransyska eller högrev – benfri
Smör för stekning
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 flaska 33 cl porter eller annan mörk öl
1-1,5 dl outspädd svartvinbärssaft
1 dl soja
1 tsk timjan
5-6 torkade enbär
5-6 svartpepparkorn
2-3 tärningar köttbuljong eller 4,5 msk oxfond
Sås:
4 dl sky från stekgrytan
2,5 msk vetemjöl
1 dl grädde
Gör så här:
- Köttbiten ska vara jämnstor runtom, bind upp den om den inte skulle vara det
- Skala löken, pressa vitlök och klyfta upp den gula löken
- Smält smöret och bryn köttet runtom, sätt sedan i en köttermometer
- Tillsätt alla övriga ingredienser och låt det bubbla ihop
- Sänk värmen och låt sjuda under lock tills termometern visar 70-75°C – det tar ca 1-1,5 timme
- När temperaturen är nådd tar du grytan av plattan men låt köttet vila i grytan ca 20 minuter
- Sila skyn ned i en kastrull
- Blanda mjöl och grädde i ett glas innan redningen hälls ned i skyn och låt det koka samman några minuter till önskad konsistens
- Skär upp köttet i tunna skivor och servera sedan det tillsammans med såsen, potatis och gärna picklad rödlök, kokta morötter och en klick svartvinbärsgelé