Apelsinmarmelad

Du behöver:

2 apelsiner
2 msk citron eller vit balsamvinäger
1,5 dl vatten
4 dl syltsocker med pektin

Gör så här:

  1. Tvätta apelsinerna noga! Ta en potatisskalare eller rivjärn för att ta vara på skalet men undvik det vita eftersom det är beskt. Lägg skalet i en kastrull
  2. Dela apelsinerna och pressa ned saften i kastrullen, ta sedan ur och finhacka allt fruktkött – se till att inte få med några kärnor. Addera även detta i kastrullen tillsammans med vattnet
  3. För att få lite syra i marmeladen så rör ned citron eller vit balsamvinäger, gärna lite skal från citronen också
  4. Låt det hela koka ihop några minuter tills allt är mjukt
  5. Nu är det dags för syltsockret, när det fått landa i kastrullen så ska det koka ca. 5 minuter
  6. Skumma av om det behövs, detta för att öka hållbarheten på marmeladen
  7. Se till att burkarna som det hela ska förvaras i är väl rengjorda och varma för att undvika risken att burkarna spricker när marmeladen hälls i. Låt svalna utan lock och förvaras sedan i kylskåp – eller frysen om du använder plastburkar