Du behöver:
2 apelsiner
2 msk citron eller vit balsamvinäger
1,5 dl vatten
4 dl syltsocker med pektin
Gör så här:
- Tvätta apelsinerna noga! Ta en potatisskalare eller rivjärn för att ta vara på skalet men undvik det vita eftersom det är beskt. Lägg skalet i en kastrull
- Dela apelsinerna och pressa ned saften i kastrullen, ta sedan ur och finhacka allt fruktkött – se till att inte få med några kärnor. Addera även detta i kastrullen tillsammans med vattnet
- För att få lite syra i marmeladen så rör ned citron eller vit balsamvinäger, gärna lite skal från citronen också
- Låt det hela koka ihop några minuter tills allt är mjukt
- Nu är det dags för syltsockret, när det fått landa i kastrullen så ska det koka ca. 5 minuter
- Skumma av om det behövs, detta för att öka hållbarheten på marmeladen
- Se till att burkarna som det hela ska förvaras i är väl rengjorda och varma för att undvika risken att burkarna spricker när marmeladen hälls i. Låt svalna utan lock och förvaras sedan i kylskåp – eller frysen om du använder plastburkar