Solrosfrallor

ca. 20 – 25 st

Du behöver:

50 gram färsk jäst för söta degar
5 dl vatten
0,5 dl olja
2 tsk salt
2 msk sirap, ljus eller brödsirap spelar ingen roll
3 dl solrosfrön
6 dl rågsikt
7-8 dl vetemjöl

Gör så här:

  1. Smula ned jästen i en bunke och slå på det fingervarma vattnet och rör om tills jästen löst upp sig
  2. Slå i olja, salt, sirap och solrosfrön och rör om
  3. Häll i rågsikten och arbeta sedan in lite av mjölet i taget, rör tills det blir en smidig deg
  4. Låt jäsa under bakduk i ca. 30 minuter
  5. Slå på ugnen på 250°
  6. Lägg ut degen på bakbord och knåda degen, tillsätt lite mjöl om degen är allt för kladdig. Dela degen i 2 delar och gör längder av dem som du sedan skär upp ca. 12 bitar av ur vardera längd. Rulla bitarna till släta bullar och lägg på plåt. Låt det jäsa ytterligare 45 minuter under bakduk
  7. Pensla med kallt vatten och grädda dem mitt i ugnen i ca. 10 minuter
  8. Låt svalna på galler under en bakduk

Lämna en kommentar