Fisksoppa

4 personer

Du behöver:

400 gram fisk, blanda gärna vit fisk t.ex. kolja eller torsk med lax
1 gul lök
1 vitlöksklyftor
1 morot
100 gram broccoli
50 gram fänkål
2 msk olja
1 paket saffran (kan bytas mot ca. 1 tsk gurkmeja
ca. 0,5 liter vatten
4 dl grädde (du kan med fördel köra 50/50 grädde och creme fraîche
2 tärningar fiskbuljong
Salt
Peppar
Cayennepeppar

Eventuellt toppa med räkor eller musslor

Gör så här:

  1. Se till att fisken är helt benfri och skär till tärningar (ca. 2*2 centimeter)
  2. Skala och hacka båda lökarna
  3. Skala och ”slanta” moroten och dela broccolin i mindre buketter, fänkålen ska även den skäras ned i mindre bitar
  4. Värm oljan i en stor kastrull och låt löken svettas, tillsätt sedan morot och fänkål några minuter. Tillsätt broccolin och saffran eller gurkmejan – rör om noggrant
  5. Smula ned buljongtärningarna, slå över vatten som fått koka upp först och rör sedan ned grädden. Låt puttra några minuter under omrörning, lägg sedan på lock och låt gott till sig i ca. 8 minuter
  6. Smaka av med salt, peppar och cayennepeppar
  7. Lägg ned fisken och låt den gå med 4, högst 5 minuter
  8. Vid servering kan du, om du vill, tillsätta räkor, musslor eller andra skaldjur men det är inget måste. Lägg i så fall dessa i kastrullen efter att den tagits från plattan då de inte får kokas. Låt dem i princip bara landa i kastrullen innan servering eller lägg dem direkt i tallriken, slå över soppan och servera

Lämna en kommentar