Bullar

25-40 st beroende på önskad storlek på bullar

Du behöver:

14 dl vetemjöl special
1 tsk bakpulver
1 dl strösocker
1 krm salt
4 tsk mald kardemumma
200 gram rumstempererat smör
50 gram färsk jäst för söta degar
4 dl kall eller rumstempererad mjölk
1 ägg

Fyllning
150 gram smör
4 tsk vaniljsocker
6 tsk kanel
1,5 dl strösocker

1 ägg för att pensla bullarna och pärlsocker innan gräddning

Gör så här:

  1. Smula jästen och blanda ned mjöl, bakpulver, socker, kardemumma och salt i en bunke – gärna i en bakmaskin. Dela smöret i små bitar och lägg i tärningarna i bunken
  2. Blanda ägget i den kalla mjölken och rör ned det i mjölblandningen. Rör eller knåda det hela i ca 10 minuter
  3. Låt jäsa under en bakduk eller plastfolie i ca. 1 timme
  4. Under tiden du väntar på att degen ska jäsa färdigt rör du ihop fyllningen och sätter sedan ugnen på 240°
  5. Häll ut degen på ett lätt mjölat bakbord men undvik att knåda degen utan kavla den på en gång till en platta på ca. 40*60 cm. Bred sedan på fyllningen och snåla inte
  6. Rulla ihop degen och skär ut strimlor på ca. 1-1,5 cm och lägg i bullformar på en plåt
  7. Låt jäsa ytterligare 10-15 minuter under bakduk
  8. Pensla med uppvispat ägg och toppa med pärlsocker och grädda dem sedan mitt i ugnen i 8-10 minuter eller tills de fått fin färg, lite olika beroende på ugn och storlek på bullarna

De här bullarna är helt fantastiska! Jag har tidigare aldrig lyckats med bullar utan de har snarare klassats som mordvapen än fikabröd – så hårda har de blivit. Men de här är lätta att göra, degen är mycket bra att ha att göra med och resultatet är otroligt bra varje gång! Testa dem och jag kan nästan garantera dig att du kommer få lika bra respons och nöjda fikagäster som jag får.

Ett tips; för att få den där härliga känslan av nybakat bröd varje gång du ska bjuda på bullar kan du göra bullarna klara till den sista jäsningen och sedan frysa in dem. När det är dags för fika kan du plocka fram bulldegen, låta dem tina och sedan ställa in dem i ugnen tills de fått rätt färg. Detta kommer imponera på även de mest svårflirtade gäster då du alltid kan stoltsera med nybakade bullar.

Lämna en kommentar