Temperaturer

En kökstermometer är en liten investering som ger stora, oslagbara resultat! Du slipper riskera torr kyckling eller understekt kött – det blir alltid perfekt om du håller koll på innertemperaturen i det du tillagar. Dessutom kan du till middagen glänsa med att servera en gäst en köttbit som är rare medan en annan hellre önskar well-done, på så sätt blir alla nöjda och glada och du är kvällens hjälte. Okej, så överdrivet kanske det inte är men du förstår vad jag menar. Har du ingen termometer idag så köp det! Det är inte en stor summa men du kommer inse att du alltid saknat och behövt den.

Blodigt (rare)                              55°              Nöt, lamm
Medium (medium rare)            58-60°         Nöt, lamm, kalv
Medium – välstekt (medium)   60-65°         Nöt, lamm, kalv
Välstekt (well-done)                   70°              Nöt, lamm, kalv, fläsk, kyckling


Långkok

Ett kött som behöver en innertemperatur över 70˚ är generellt kok- eller brässeringskött, men visst finns det undantag som högrev, fransyska, fläskkarré och kalvstek. Det går utmärkt att steka enligt nedan. Det bästa med långkok är att den faktiska arbetsinsatsen inte är särskilt lång eller ansträngande, men resultatet är fantastiskt! Slå igång ett långkok på morgonen, gör det du vill och önskar under dagen och njut av en fantastisk måltid till eftermiddagen/kvällen.

Mörare kött
Bästa sättet att tillaga kött upp till 70˚ är att krydda det, lägg i stekpanna och bryn* det runtom, lägg på en plåt eller i en form för att låta köttet steka klart i ugnen på låg värme, 100–125˚C. Då behåller köttet sin saftighet.

* Att bryna köttet innebär att du ska lägga ett rumstempererat och avtorkat kött i en upphettad stekpanna innehållandes smör eller annat animaliskt fett som t.ex. ister. Olja eller margarin går att använda men resultatet blir sämre och produkter med låg fetthalt fungerar inte alls – så chansa inte utan använd riktigt smör för att få ett perfekt resultat vid första försöket.

Lämna en kommentar