Ceasarsallad

4 portioner

Du behöver:

2 romansalladshuvuden
2-3 kycklingfiléer eller 1 grillad kyckling
1 paket bacon
Brödkrutonger
Parmesan

Dressing
2 ägg
2 msk vitvinsvinäger eller citronjuice
4 dl matolja/rapsolja
(Eller använd 4 dl färdig majonnäs istället för ovanstående 3 ingredienser, tillsätt nedanstående bara)
2 tsk dijonsenap
1 vitlöksklyfta
4-5 msk riven parmesan
3 sardeller (kan uteslutas)
Salt
Peppar

Gör så här:

  1. Starta med dressingen så att den får stå och gotta till sig. Dela äggen och spara gulorna, vispa dem några minuter med elvisp
  2. Tillsätt vinäger/citronjuice och rör även samman detta
  3. Droppa i oljan försiktigt under omrörning hela tiden så att den blivande majonnäsen inte spricker, ha tålamod och stressa inte här för det lönar sig aldrig
  4. När all olja är nedblandad och du fått en bra konsistens på majonnäsen så tillsätter du dijonsenap, en pressad vitlöksklyfta och parmesan och rör sedan igen
  5. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite mer citron eller vinäger och ställ den sedan i kylen tills salladen är färdig
  6. Om du använder kycklingfilé så steker du den (se här) och låter den svalna lite. Har du istället en grillad kyckling så kan du plocka bort allt kött och lägga i en form i väntan på servering
  7. Stek baconen i småbitar på lite lägre värme under en längre tid för att få den sådär riktigt knaprig. Ta dem ur stekpannan och lägg på ett papper så det överflödiga flottet får rinna av, spara lite fett i pannan för att steka krutongerna i
  8. Ta lite bröd, t.ex. fralla eller annat gott bröd och skär i tärningar. Lägg dem i stekpannan efter baconet och stek på alla sidor men se till att de inte bränns. När krutongerna är klara lägger du även dem på ett papper för att torka till och bli krispiga
  9. Skär upp salladen och skölj den noga, lägg den gärna i blöt med lite isbitar för extra krispig sallad
  10. Dags att servera! Lägg salladen i botten, tillsätt kycklingen och strö över lite bacon och krutonger. Toppa med dressingen och så är det bara att njuta

Lämna en kommentar