Pepparkaksdeg

Du behöver:

300 gram smör
5 dl socker
1 dl ljus sirap
2 dl kallt vatten
1 msk kanel
0,5 msk nejlikor
1 msk ingefära
2 tsk kardemumma
1 msk bikarbonat
ca. 16 dl vetemjöl

Gör så här:

  1. Blanda smör, socker, sirap och vatten i en bunke eller bakmaskin
  2. Efter några minuters rörande blandas resten av ingredienserna ned men ta det lite lugnt med mjölet, ta lite i taget så att allt blandas ihop väl. Rör tills du har en jämn fin massa och ställ sedan degen i kylen några timmar – gärna ett dygn för bästa resultat
  3. Ta pepparkaksformar, en gnutta fantasi och barnasinne och låt pepparkakorna landa på en plåt med bakplåtspapper. Gräddas i 250° i 3-5 minuter men håll koll på dem, alla ugnar är olika så glöm inte kakorna i ugnen

Kristyr
Blanda noga ihop 1 äggvita med ca. 4 dl florsocker. Tillsätt sedan o,5 tsk citronjuice och häll massan i en spritspåse och gå loss på pepparkakorna

Lämna en kommentar