Du behöver:
25-35 klasar fläderblom (viktigt att det är av den äkta flädern Sambucus nigra, den andra är nämligen giftig så ha koll på det!)
3 citroner
2 liter jordgubbar
1,5 liter vatten
1,5 – 2 kilo socker
50 gram citronsyra
Gör så här:
- Lägg flädern i en stor kastrull eller skål av något slag
- Rengör citronerna noggrant, skär dem sedan i tunna skivor och lägg ned dem i skålen med flädern
- Dela jordgubbarna på mitten och lägg även dem i skålen
- Koka upp vattnet och tillsätt socker, den större mängden socker är att rekommendera om saften ska förvaras länge utan att frysas. Avsluta med att röra ned citronsyran
- När sockret smält och vätskan är klar häller du den i skålen med de övriga ingredienserna men var försiktig så att inte glaset spricker om du valt en glasskål
- Täck skålen med ett lock av något slag; en tallrik, kastrullock eller en kökshandduk och placera det hela svalt i 3-4 dagar
- Sila saften och tappa upp på väl rengjorda flaskor
- Saften kan utan problem frysas ned men tänk då på att inte fylla upp plastflaskorna helt utan kanske bara med 3/4 så att flaskan inte spricker