Flädersaft

Du behöver:

25-35 klasar fläderblom (viktigt att det är av den äkta flädern Sambucus nigra, den andra är nämligen giftig så ha koll på det!)
3 citroner
1,5 liter vatten
1,5 – 2 kilo socker
50 gram citronsyra

Gör så här:

  1. Lägg flädern i en stor kastrull eller skål av något slag
  2. Rengör citronerna noggrant, skär dem sedan i tunna skivor och lägg ned dem i skålen med flädern
  3. Koka upp vattnet och tillsätt socker, den större mängden socker är att rekommendera om saften ska förvaras länge utan att frysas. Avsluta med att röra ned citronsyran
  4. När sockret smält och vätskan är klar häller du den i skålen med de övriga ingredienserna men var försiktig så att inte glaset spricker om du valt en glasskål
  5. Täck skålen med ett lock av något slag; en tallrik, kastrullock eller en kökshandduk och placera det hela svalt i 3-4 dagar
  6. Sila saften och tappa upp på väl rengjorda flaskor
  7. Saften kan utan problem frysas ned men tänk då på att inte fylla upp plastflaskorna helt utan kanske bara med 3/4 så att flaskan inte spricker

 

Kanske är detta världens godaste saft! Jag gjorde runt 4 liter förra sommaren och det räckte inte långt, så nu i sommar ska det kokas saft så det står härliga till och bara fylla upp frysen med flaskor så man klarar sig!