Wok

Du behöver:

2 kycklingfiléer
Olja, helst inte olivolja eftersom den inte klarar av hög värme så bra
1 vitlöksklyfta
Chili – önskad mängd
Broccoli, ca. 5 småbuketter
1 morot
6-8 champinjoner
2 tsk fisksås
1 tsk ostronsås
2 tsk soya
1 tsk strösocker
0,25 lime
Salladslök
Nudlar
Cashewnötter

Gör så här:

  1. Förbered alla moment, alltså dela kycklingen i lagom stora tärningar, halvera broccolibuketterna, tärna upp moroten i ca 0,5-1 cm tjocka bitar, skiva champinjonerna i 4 delar och (halvera och sedan halvera igen) och skär upp fina småbitar av salladslöken
  2. Hetta upp oljan i en stekpanna på lite mer än medelvärme, tillsätt finhackad vitlök och chili och lägg därefter i kycklingen som du skurit i mindre bitar. Stek under omrörning tills kycklingen är stekt runtom men den ska inte få färg
  3. Koka upp nudelvattnet och lägg i dem när vattnet är klart, koka ca 1 minut kortare än förpackningens anvisning
  4. Lägg i broccoli och morot, rör om i ca 2-3 minuter
  5. Tillsätt champinjonkvartarna
  6. Smaka upp det hela med fisksås, ostronsås, soya, strösocker och lime. Ta hellre lite i taget än att ösa ned allt på en gång – det ska smaka som du helst vill ha det
  7. Låt det puttra ihop och smaka av
  8. Lägg i nudlarna i stekpannan, rör om och toppa med salladslöken
  9. Ha en skål med nötterna på bordet så folk själva får dosera mängden

Asiatisk mat är väldigt enkelt egentligen, det handlar bara om att ha bra råvaror och att man gör bra förberedelser för när man väl sätter igång med matlagningen så går det fort. Salt, sött, surt och starkt – det är det man behöver för att sätta smakerna. Ingen peppar eller salt, utan använd ovan nämnda såser och råvaror så kommer du också få till en maträtt som du kan köpa på vilken asiatisk restaurang som helst!
Det här höftade Olivia och jag ihop en dag efter skola och jobb bara på skoj – och hjälp mig så gott det var! Nästa gång ska vi testa med vannameiräkor istället.