Hamburgerbröd

10 st

Du behöver:

25 gram jäst för matbröd
2,5 dl fingervarmt vatten
2 msk olivolja
2 tsk honung
1 dl rågmjöl
1 dl rågsikt
5 dl vetemjöl special
1 tsk salt
1 ägg
Sesamfrön

Gör så här:

  1. Smula ned jästen i en bunke medan du värmer vattnet till 37°. Häll på vattnet och rör om tills jästen smält
  2. Tillsätt olja, salt, honung, rågmjöl och rågsikt och rör om
  3. Blanda i vetemjöl och arbeta samman till en smidig deg, ca. 10 minuter och låt sedan jäsa under bakduk i 30-40 minuter
  4. Ta ur degen och knåda den. Dela degen i 10 bitar och rulla till bullar
  5. Vispa äggulan. Häll sesamfrön på en tallrik och tryck ovansidan av bullarna i det efter att ha penslat dem med äggula. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper med frösidan uppåt och låt jäsa 10 minuter under bakduk
  6. Slå på ugnen på 250°
  7. Lägg ett bakplåtspapper ovanpå bullarna, tag en plåt och tryck till bullarna så de plattas ut och får en ”hamburgerbrödform”. Ta sedan bort plåt och det övre bakplåtspappret och låt sedan bullarna jäsa under en duk ytterligare 30-40 minuter
  8. Grädda mitt i ugnen i 7-8 minuter, låt sedan svalna under en bakduk

Servera (självklart) med hemmagjorda hamburgare och hamburgerdressing!

Lämna en kommentar