Brietårta

Du behöver:

500 gram brieost av omtyckt sort
100 gram blandade nötter tex. pistagenötter, mandel, valnötter
150 gram torkad frukt som tex. russin, aprikoser, fikon
1 dl flytande honung
Bra att veta: det finns färdiga blandningar av nötter och torkad frukt som går att köpa i vanliga livsmedelsbutiker och det fungerar alldeles utmärkt att använda!

Gör så här:

  1. Sätt på ugnen på 200-220° beroende på ugn
  2. Lägg din brieost på en plåt med bakplåtspapper
  3. Blanda nötter och frukt (eller använd en färdigblandning) och fördela dessa ovanpå osten
  4. Ringla honungen över det hela och ställ tårtan i ugnen i 10-15 minuter återigen beroende på ugn, och ät sedan när tårtan svalnat något

En kul variant på dessert som jag tycker att alla ostälskare ska testa! Så lätt att göra men så gott att äta. Det går att variera sig på så många sätt; man kan använda varm hjortronsylt, ugnsbakade äpplen, dela osten och göra 2 lager så blir den mer lik en vanlig tårta, eller dekorera en ”obakad” brietårta med jordgubbar, lime och mynta kanske?
Testa dig fram för att hitta bästa varianten för er – men jag lovar dig att gott är det!

Lämna en kommentar