Smoothies

Så gott och enkelt, och nyttigt. Massa vitaminer och goda grejer i ett litet glas på ett kick!

Vi dricker ofta smoothie till frukost, eller som en lättare lunch under varma sommardagar. Här kommer några förslag på vad man kan göra men du får självklart använda det du själv tycker om. Men lite tips och tricks är väl alltid välkommet.

Smak – en rikare smakupplevelse;
* För fylligare smak – försök få med något sött, surt, beskt, salt och umami
* Våga prova kryddor! Chili, rosmarin, peppar etc.
* För extra sötma så testa honung, dadlar eller vindruvor
* För en mer sur upplevelse så testa citron- eller limesjuice
* För sälta så använder du salt, alger, melon, tomat eller selleri
* Beska får du genom citron- eller limeskal, ingefära eller grapefrukt
* Umami får du av tomat, spenat och selleri
* Du kan byta ut vatten i recept mot tex. melon, grapefrukt eller någon köpt juice du gillar

Konsistens;
* En lenare konsistens får du av tex. mango, sharonfrukt, banan och avokado
* Undvik päron, det ger en grynig konsistens som är svår att mixa bort
* Kärnor från hallon, jordgubbar och björnbär innehåller mycket kärnor som är svåra att mixa bort – men å andra sidan är det väldigt goda bär och kanske är det värt lite tugg på kärnor ändå

Nyttigt
* Gröna blad innehåller massor av näring i form av vitaminer och mineraler och ger lite smak till smoothien
* Ananas är väldigt rik på enzymer och utmärkt att ta någon timme innan eller efter en tung måltid
* Närodlat och färskt, gärna ekologiskt ger näringsrika produkter
* Mogen eller närapå övermogen frukt går utmärkt att frysa in i mindre bitar, då behåller den både smak och näringsämnen