6-8 månader

Här kommer mat med lite grövre konsistens och fler ingredienser att presenteras för den lilla/lille. Inled detta steg först när ditt barn visar intresse för mat. Du känner ditt barn allra bäst och om han/hon inte är redo för detta steg fastän 6/8 månader gått så fortsätter du med puréer ett tag till.
Och självklart kan recept som finns för 4-6 månader fortfarande användas!

Smörgåsen kan med fördel börja presenteras nu också! Ta ett vitt bröd, skär bort kanterna och bred på smör och lite leverpastej eller mjukost är bra som pålägg.

Att tänka på
Undvik:
* Salt. Undvik att tillsätta salt då detta kan påverka de små barnens njurar negativt. Njurarna är inte färdigutvecklade förrän efter ca. 12 månader så använd inte salt i barnmaten. Salt som finns i ost eller liknande kan man inte undgå – men använd helt enkelt ost med måtta.
* Spenat, mangold, rödbetor, rabarber, nässlor och bladselleri. Dessa råvaror kan innehålla nitrat som kan omvandlas till skadlig nitrit. Nitrit kan ge en försämrad syreupptagning i blodet hos små barn, detta kan i sin tur hindra transporten av syre till kroppens celler. Man bör därför vänta med dessa livsmedel tills barnet är över 1 år gammalt.
* Jordnötter eller nötter. Det kan vara svårt att tugga sönder nötter och fastnar alltså lätt i halsen.
* Honung. Det finns vissa studier som visat på att honung kan innehålla sporer av skadliga bakterier.
* Hårt stekt kött eller gravad fisk.
* Opastöriserad mjölk eller ost.
* Rå mat, t.ex. råa räkor eller andra skaldjur.

Trög mage kan hjälpas med en matsked katrinplommonpuré, päronpuré eller kiwipuré. Detta förutsatt att smakportioner introducerats, från ca. 6 månaders ålder. Du kan även tillsätta ca. en matsked messmör i maten för att förebygga en ond och trög mage men tänk på att det är mycket salt i messmör så ta det lite försiktigt. Det går även bra att tillsätta lite mer matfett i maten, och se till att hålla regelbundna måltider och att erbjuda vatten.

Lämna en kommentar