Vild Vindaloo

4 personer

Du behöver:

800 gram grytbitar av t.ex. älg eller rådjur, men självklart går det bra med grytbitar av fläsk också
2 gula lökar
2 msk olja
1 tsk mald eller mortlad spiskummin
400 gram krossade tomater
2 msk viltfond
2 lagerblad
1 tsk salt
1 kruka färsk, hackad koriander

Marinad

4 rivna/pressade vitlöksklyftor
3 lime, pressa ur juicen
2 msk färsk ingefära, riven
2 msk vatten
1 msk socker
1 tsk mald kanel
1 tsk mald kryddnejlika
1 tsk mald koriander
1 tsk gurkmeja
1 krm cayennepeppar
1 krm mald svartpeppar

Gör så här:

  1. Rör ihop alla ingredienser till marinaden noga och lägg sedan i köttet, täck skålen med plastfolie och låt stå och dra i kylskåp i 8-12 timmar
  2. Ta fram köttet och låt det rumstempereras ca 1 timme innan tillagning
  3. Värm oljan i en gryta eller kastrull storlek större. Lägg i spiskumminen och låt den ligga för någon minut så den får färg och släppa sina smaker
  4. Lägg i köttet och bryn detta, tillsätt löken och låt fräsa några minuter
  5. Häll i marinaden och tillsätt lagerblad, krossade tomater och viltfonden. Rör om och låt det hela koka upp, sänk sedan värmen och låt grytan sjuda 1,5 till 2 timmar. Köttet ska kännas mört och fint. På låg värme kan grytan gärna stå ännu längre och bara gotta till sig
  6. Smaka av innan servering och tillsätt ev. mer salt och cayennepeppar om du anser att det behövs
  7. Strö över den hackade koriandern och servera med basmatiris, hembakt naanbröd och raita

Eftersom en riktig vindaloo ska vara het så kan detta recept verka helt fel. Men jag väljer gärna att avstå chili och annat starkt i själva grytan då min fyraåriga dotter ska kunna äta det också. Dock tillsätter jag och min käre sambo Sambal efter smak – då ska det vara den släta Sambal som köps på flaska och inte Sambal Oelek som finns på burk. Den släta smälter in i grytan på ett fantastiskt sätt och jag kan få min mat så där vansinnigt stark som jag vill ha det, sambon lite mildare och dottern utan hetta alls. Så det är ett recept som passar alla åldrar och smaker helt enkelt.

Lämna en kommentar