Vinbärsgelé

Du behöver:

1 liter vita, röda eller svarta vinbär
1 dl vatten
9 dl socker per liter silad saft från vinbären ELLER syltsocker om gelén ska sparas länge
Silduk och eventuellt en silställning

Gör så här:

  1. Rensa bären och släng eventuellt dåliga bär, lägg dessa i en kastrull och slå på vattnet
  2. Låt det hela koka upp och du kan med fördel mosa bären med en gaffel eller potatisstöt så att de saftar ur sig helt
  3. När det hela mosat ihop sig häller du det i en silduk eller en mycket finmaskig sil, se till att trycka ur så mycket saft som möjligt ur alla bär (använd gärna handskar om det är möjligt för att slippa bli färgad om händerna). Låt saften rinna av ca. 30-60 minuter
  4. Mät upp saften och häll den i en kastrull, dosera 9 dl socker eller syltsocker per 1 liter färdigpressad saft. Koka upp det hela tills dess sockret löst sig helt
  5. Häll upp gelén i väl rengjorda burkar, låt det svalna och ställ sedan svalt. Det går även att frysa in burkarna om så önskas

Lämna en kommentar