Indiskt gult ris

Du behöver:

5 dl basmatiris (gärna en indisk sort)
6-8 dl vatten
1 gul lök
1 msk spiskumminfrön eller ca 1 msk spiskummin
3 st nejlikor eller en knapp tsk nejlika
2 vitlöksklyftor
1 tsk kanel
2 msk gurkmeja
3 lagerblad
3 st kardemummakapslar eller ca 1 msk kardemumma
2 tsk salt alternativt 1 buljongtärning av valfri sort
Svartpeppar
Smör
Rapsolja

Gör så här:

  1. Blötlägg riset i ca 30 minuter och skölj det sedan noggrant i ljummet vatten, låt rinna av i en sil en stund innan användning
  2. Koka upp vattnet
  3. Skala och hacka löken och fräs i smör och olja i en stekpanna tillsammans med kummin och nejlika, tillsätt sedan övriga kryddor och pressad vitlök – låt fräsa några sekunder
  4. Vänd i riset och fräs försiktigt under en dryg minut samtidigt som du rör om noga, avsluta med det heta vattnet så det täcker riset med en knapp centimeter
  5. Koka upp och sänk sedan värmen för att låta det sjuda under lock tills riset är helt klart