Du behöver:
5 dl basmatiris (gärna en indisk sort)
6-8 dl vatten
1 gul lök
1 msk spiskumminfrön eller ca 1 msk spiskummin
3 st nejlikor eller en knapp tsk nejlika
2 vitlöksklyftor
1 tsk kanel
2 msk gurkmeja
3 lagerblad
3 st kardemummakapslar eller ca 1 msk kardemumma
2 tsk salt alternativt 1 buljongtärning av valfri sort
Svartpeppar
Smör
Rapsolja
Gör så här:
- Blötlägg riset i ca 30 minuter och skölj det sedan noggrant i ljummet vatten, låt rinna av i en sil en stund innan användning
- Koka upp vattnet
- Skala och hacka löken och fräs i smör och olja i en stekpanna tillsammans med kummin och nejlika, tillsätt sedan övriga kryddor och pressad vitlök – låt fräsa några sekunder
- Vänd i riset och fräs försiktigt under en dryg minut samtidigt som du rör om noga, avsluta med det heta vattnet så det täcker riset med en knapp centimeter
- Koka upp och sänk sedan värmen för att låta det sjuda under lock tills riset är helt klart