Naanbröd

Du behöver:

1 tsk torrjäst
1 3/4 dl fingervarmt vatten
1 tsk strösocker
1 tsk salt
5 dl vetemjöl special
1 krm bakpulver
2 msk olja
2,5 msk yoghurt

Om du önskar kan du tillsätta ost, vitlök eller färska örter så som persilja eller koriander.
Smält smör för pensling av bröden

Gör så här:

  1. Rör ihop jäst och vatten i en skål och låt det dra i 10 minuter så jästen ”kommer igång” lite
  2. Blanda alla torra ingredienser i en bakmaskin och tillsätt olja och yoghurt. Rör ihop det till en smulig deg
  3. Addera jästen och vattnet och rör i ca. 10 minuter tills du får ihop en smidig deg, den kan vara ganska kladdig – känns den alldeles för kladdig så pudra i lite mer mjöl
  4. Täck skålen med plastfolie och låt jäsa i 2 timmar i rumstemperatur, eller över natten i kylen
  5. Slå igång ugnen på 225 C på överugnsvärme och se till att ha en plåt med bakplåtspapper ståendes däri
  6. Dela degen i 6 lika stora delar och kavla ut dem på ett mjölat bakbord, det ska bli ovala bröd ca. 15-20 cm långa och tunna bröd likt en pizzadeg
  7. Hetta upp en stekpanna och smält smör, lägg sedan i ett bröd i taget. Vill du ha vitlök eller ost så trycker du fast det i brödet när det ligger i stekpannan för att inte brödet ska fastna på bakbordet. Stek brödet tills det blivit bubbligt på ovansidan och har en gyllene färg undertill
  8. Stek brödet på en sida och lägg sedan in det i ugnen i ytterligare 1-2 minuter, därefter tar du ut brödet och lägger det på ett fat
  9. Pensla brödet med smält smör och toppa med färska örter (om du önskar det) och lägg under en handduk tills alla bröd är klara

Servera bröden när de fortfarande är varma och fluffiga, då är de som allra godast.

Lämna en kommentar