Du behöver:
6 dl mjölk
1 gram saffran (2 paket)
50 gram jäst för söta bröd
175 gram rumstempererat smör
1 ägg
1,5 dl strösocker
1 tsk salt
ca. 16 dl vetemjöl
Gör så här:
- Värm upp mjölken i en kastrull och blanda i all saffran, låt sjuda några minuter tills allt blandats
- Ta kastrullen av spisen och ställ i diskhon som du fyllt upp med lite kallt vatten för att snabbare få mjölkblandningen att svalna
- Smula ned jästen i en bunke och slå i den kalla degvätskan, blanda tills jästen lösts upp
- Lägg i kuber av det rumstempererade smöret och rör om
- Blanda i ägg, socker och salt för att sedan på låg hastighet blanda i lite av mjölet i taget
- Öka hastigheten och arbeta samman degen i ca 5 minuter. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek – ca. 40 minuter
- Sätt på ugnen på 180°
- Lägg degen på ett mjölat bakbord och jobba igenom degen väldigt snabbt och lätt. Dela degen i lagom stora ”bullbitar” och rulla till släta bullar. Lägg dem på en plåt och låt jäsa ytterligare en timme
- Pensla bullarna med uppvispat ägg och ställ in dem mitt i ugnen i ca. 20 minuter
Inför varje servering av bullarna smälter du smör i en kastrull och rullar ovansidan i smöret och sedan i strösocker. Gör inte detta innan du eventuellt ska frysa in dem eller så utan avvakta med smör och strösocker till dess du ska bjuda på dem – då får du det absolut bästa resultatet!