Baguette

Du behöver:

25 gram jäst för matbröd
5 dl vatten
0,5 msk salt
2 msk olja
13 dl mjöl (jag använde 4 dl vetemjöl special, 2 dl grahamsmjöl och 7 dl vetemjöl varav 1 dl sparades till utbaket)

Gör så här:

  1. Smula ned jästen i en bunke
  2. Värm vattnet till fingervärme (37°) och slå det över jästen, rör om tills jästen lösts upp
  3. Tillsätt övriga ingredienser men spara ca. 1 dl mjöl till utbakning
  4. Arbeta degen noga ca. 10 minuter tills den känns smidig men den kommer fortfarande vara kladdig. Strö lite mjöl över den och låt sedan jäsa under bakduk ca. 1 timme
  5. Mjöla ett bakbord och ta upp degen men knåda den inte utan försök att så snabbt som möjligt forma den till 4 baguetter
  6. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper, pudra på lite mjöl och jäs ännu en gång under duk, ca. 30 minuter
  7. Sätt igång ugnen på 250°
  8. Grädda bröden i mitten av ugnen ca. 15 minuter, ta ut dem och låt svalna på galler men lägg ingen duk över då de kan bli sega