Du behöver:
25 gram jäst för matbröd
5 dl vatten
0,5 msk salt
2 msk olja
13 dl mjöl (jag använde 4 dl vetemjöl special, 2 dl grahamsmjöl och 7 dl vetemjöl varav 1 dl sparades till utbaket)
Gör så här:
- Smula ned jästen i en bunke
- Värm vattnet till fingervärme (37°) och slå det över jästen, rör om tills jästen lösts upp
- Tillsätt övriga ingredienser men spara ca. 1 dl mjöl till utbakning
- Arbeta degen noga ca. 10 minuter tills den känns smidig men den kommer fortfarande vara kladdig. Strö lite mjöl över den och låt sedan jäsa under bakduk ca. 1 timme
- Mjöla ett bakbord och ta upp degen men knåda den inte utan försök att så snabbt som möjligt forma den till 4 baguetter
- Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper, pudra på lite mjöl och jäs ännu en gång under duk, ca. 30 minuter
- Sätt igång ugnen på 250°
- Grädda bröden i mitten av ugnen ca. 15 minuter, ta ut dem och låt svalna på galler men lägg ingen duk över då de kan bli sega