Strunta i resten?

Nej, absolut inte!
Jag vill inte slänga mat och propsar alltid för att spara det som inte äts upp. Så oerhört mycket mat som köps slängs, i många fall utan att ens blivit tillagad. Katastrof tycker jag! Det finns så mycket man kan göra med maten vi köper hem och kanske glömmer längst in i kylen för att möta sitt öde i soptunnan någon vecka senare. Pyttipanna är ju en klassiker, jag själv brukar göra olika sallader med tex. pasta, bulgur, couscous eller vad det nu kan vara. En korvsnutt, några stekta köttbullar och kanske en halv tallrik snabbmakaroner är så enkelt att bara blanda med några salladsblad och kanske en bit gurka eller paprika så är det en helt okej lunch. Häll på lite olivolja, salt och peppar sen är det bara att njuta.

Måndagar är vår ”buffédag”. Då värmer jag på resterna från helgens mat. Idag bjöds det på svamprisotto med fläskytterfilé, några bitar entrecote med potatispuré och lite stekt potatis med köttbullar och sallad till det. Superlyxigt tyckte barnen som fick ta det de ville och härligt för både miljö och ekonomi. Win, win, win.

Att stirra sig blind på bäst före-datum på mejeriprodukter eller en brödbit är också något som strider mot mina principer. Smaka, lukta och se på produkten – om inget verkar annorlunda än innan bäst före-datumet passerades så är det bara att använda.
En tomat som blivit skrumpen och ser lite trist ut, men som inte är möglig eller missfärgad, är fantastiskt god i matlagning. Kanske inget man vill lägga i en fräsch sallad men finhackad i en tomatsås, köttfärssås eller liknande är den hur bra som helst.
Ett bröd som blivit hårt eller torrt kan man antingen mixa och använda som ströbröd eller skär den i tärningar, lägg dem på en plåt och ringla över olja, salt och tex. timjan så är det grymma krutonger efter 10-15 minuter på 200° i ugnen.

Så snälla, tänk en gång extra innan du slänger mat. Finns det verkligen inget hopp för grönsaken, brödbiten eller vad det nu kan vara?

Lämna en kommentar